Skip to main content

U četvrtak 04. septembra potpisan je Grassroots Partner Klub ugovor između Coerver Coaching Srbije i Nyers István Akadémia L.E. iz Totovog sela. Ispred Coerver Coaching Srbije ugovor je potpisao Renato Pirša tehnički direktor, a i u ime Nyers István Akadémia L.E ugovor je potpisao predsednik akademije Jeno Utaši, dok su potpisivanju prisustovali i koordinator akademije Tibor Volford i podpredsednik Ištvan Bontović.

Po ovom ugovoru Coerver Coaching Srbija će pružati usluge obuke igrača i edukacije trenera po Coerver metodu na Akademiji jednom nedeljno u periodu od jedne godine.

coerver-coaching-srbija-i-nyers-istvan-akademiaNyers István Akadémija osnovana je 2011. u Totovom selu blizu Kanjiže po uzoru na Akademije u Engleskoj i Mađarskoj. Na Akademiji postoje tri selekcije (pionirska, kadetska i omladinska), deca žive u internatu sa svim obaveznim pratećim sadržajima, a unutar Akademije se nalazi i osnovna škola (gde idu dečaci koji su u pionirskoj selekciji), a ostala deca idu u srednje škole u okolini (Subotica, Bačka Topola, Senta, Ada i Kanjiža). U Akademiji rade profesionalni treneri. Akademija od prošle godine ima i potpisan ugovor o saradnji sa najvećim mađarskim klubom Ferencvárosi TC.

István Nyers (25. Maj 1924 – 9. mart 2005.), također poznat kao „Stefano Nyers“, bio je Mađarski fudbaler. Iako je igrao u samo 2 međunarodne utakmice za Mađarsku (na kojima je postigao 2 gola), on se smatra jednim od najvećih fudbalskih legendi o svojoj zemlji, vrhunac svoje karijere dosegnuo je 1940-ih i 1950-ih.

Nyers je rođen u Freyming-Merlebach, Moselle (Francuska) u imigrantskoj Mađarskoj rudarske porodici; njegov mlađi brat bio Ferenc Nyers, takođe fudbaler velikih klubova (Strazbur, Lacio,Sent Etjen). Kad mu je bilo 14 preselio sa svojom porodicom u Budimpeštu, gdje je počeo igrati za mlađe kategorije FC III. Kerületi uto. Svoj prvi službeni debi imao je sa 17 godina i zaigrao je za Szabadkai VAC koji je bio jugoslavenski klub iz Subotice koji je igrao u mađarskoj ligi (nakon mađarske aneksije Bačke tokom II. svetskog rata (1941-1944). Njegove dobre igre primećene su od strane velikih klubova, a 1944 se pridružio klubu iz Budimpešte Zuglói Ganz TE gde je igrao zajedno László Kubala, klub se 1945. fuzionisao sa Kispest AC

U 1945 on je napravio veliki korak odlaskom u Ujpest FC i sa njima osvojio mađarsku ligu u 1945 i 1946, gde je u 20 utakmica postigao 18 golova. U 1946 kratko je prebačen u čehoslovačke timu FK Viktoria Žižkov, a potom na francuskom klubu Stade Français, gde je za 2 godine u 62 utakmice postigao 34 gola.

István Nyers u dresu Intera iz Milana

István Nyers u dresu Intera iz Milana

Nakon dvije godine u Parizu je bio regrutovan od strane italijanske ekipe Inter Milan. Tamo se on razvio u jednog od najjačih napadača u dotadašnjoj istoriji prve italijanske lige. S 26 golova u svojoj prvoj sezoni postao najbolji strijelac lige. U 182 utakmica za Inter je postigao ukupno 133 golova. Dva puta, 1953 i 1954, on je sa Interom postao prvak italije. To su bile zlatne godine njegove karijere.

Nakon toga, Nyers je napustio Milan i menjao klubove, na kratko u Servette FC u Ženevi, u AS Roma, gdje je ostao dvije godine i u 54 utakmice postigao 20 golova. U sezonu 1956-1957 igrao je za katalonskog giganta FC Barcelona i to opet sa svojim prijateljem László Kubala, nakon toga je kratko igrao za Terrassa FC i CD Sabadell i na kraju karijere za Calcio Lecco (u drugoj ligi), karijeru je završiou malom italijanskom klubu MarzottoValdagno.

Nyers se iz fudbala povukao 1961., a tokom svoje svog penzionisanja živeo je nekoliko godina u Milanu, a skrasio se u Subotici sve do svoje smrti u 2005 u dobi od 80 godina.

Leave a Reply

eleven + 8 =